geschiedenis

De Warande heeft al heel wat meegemaakt sinds haar ontstaan in 1972. Lees hier in vogelvlucht de geschiedenis van de Warande.

1956

Turnhout start onderhandelingen over de aankoop van gronden in het hart van de stad.


1962

Architecten Vanhout, Wauters en Schoeters worden aangesteld voor het opmaken van een eerste raming.


1966

Het definitieve voorontwerp wordt goedgekeurd en een jaar later legt minister Van Elslande de eerste steen. Er werd toen wel gedacht om het gasthuis naast het kasteel om te bouwen maar vrij snel werd beslist om het gasthuis helemaal af te breken en een gloednieuw cultureel centrum te bouwen.


1972

Op 28 oktober wordt het cultureel centrum plechtig geopend en kreeg het woord voor een park bij een kasteel mee: de Warande. Onder leiding van Eric Antonis kon men tot de 31ste december al een flinke reeks activiteiten noteren.


1973

Al meteen een stevig programma in de Warande. In de tentoonstellingsruimte zien we onder andere werk van Ensor en op het podium stonden gekende namen als Zjef van Uytsel, de Strangers en André Van Duin. Ook de openbare bibliotheek is volledig voltooid.


1977

Op 8 oktober wordt de Schouwburg feestelijk geopend!

 


1980

Er komt een kinderboerderij in de groenzone en de voorstellingen krijgen een nieuw beginuur: 20.15 uur, nog steeds zo op dit moment.


1984

Op 18 juli moet het stadsbestuur de Schouwburg sluiten. Er is asbest gevonden en het zal 22 miljoen kosten om dat gevaarlijke product te verwijderen. Eric Antonis en zijn ploeg laten zich niet kisten en vinden onderdak in de Coca-Cola bottelarij op het kruispunt van de Steenweg op Mol en de Ring. De naam van de nieuwe locatie? Kokatoe!


1985

De podiumactiviteiten kennen, ondanks de nieuwe locatie, een groot succes. De tentoonstellingen lopen nog in de Warande zelf.


1986

Op 1 maart gaat de Schouwburg terug open. De Kokatoe wordt nog gebruikt door het Gevolg tot 1 oktober en gaat dan onherroepelijk dicht, tot spijt van een aantal muziekliefhebbers die er muziek voor jongeren wilden brengen.


1988

Directeur Antonis vertrekt uit de Warande naar het Zuidelijk Toneel en wordt opgevolgd door Staf Lauwerysen. Van 18 tot 29 april onderzoekt ‘Kunst maakt school’, de voorloper van ‘Kunst In Zicht’, hoe ze kunst kunnen integreren in het secundair onderwijs.


1991

Hoog bezoek! Koning Boudewijn en koningin Fabiola bezoeken Turnhout en dus ook de Warande.


1992

Op 31 oktober viert de Warande zijn 20ste verjaardag onder de titel Feestgedruis. En er is inderdaad feestgedruis tot in het kleinste lokaal.


1995

Er wordt meer aandacht besteed aan dans, en dan vooral de hedendaagse dans. Naast Rosas treden gezelschappen op uit Spanje, Indië en er komt een project met drie Canadese dansgroepen.


1996

Er wordt gesproken over het optrekken van een tweede zaal en de Warande sluit een ‘Pact’ met het cultureel centrum van Geel.


1999

Er wordt een wedstrijd georganiseerd voor het ontwerp van de tweede podium. Die wordt gewonnen door architectenbureau Macken & Macken. Daarnaast krijgt de Warande weer een nieuwe directeur: Staf Pelckmans gaat een druk jaar tegemoet.


2002

De Warande krijgt voor haar dertigste verjaardag een eigen website en stuurt vanaf nu ook nieuwsbrieven via mail.


2005

De Kuub, de nieuwe zaal van de Warande, wordt geopend en biedt ruimte voor jongerenmuziek, experimenteel theater enz.


2009

In 2009 neemt de Provincie Antwerpen de Warande onder de vleugels omwille van de bovenlokale werking van het cultuurhuis.

Vanaf seizoen van 2009-2010 organiseert de Warande meerdere grote festivals waaronder het Openingsfeest, de Ultima Vezdagen en Festival Bonjour. 


2013

Op 29 januari 2013 gaan de deuren van de vernieuwde Warande open. De exporuimte is fors uitgebreid, er is een nieuw café met de klinkende naam 'Barzoen' en de hal is volledig vernieuwd. De Tuinzaal bevindt zich nu aan de voorzijde van het gebouw.


2016

De Schouwburg is aan een grondige renovatie toe en wordt aangepast aan de huidige wetgeving, comfort- en veiligheidseisen. De zaal zal twee jaar gesloten blijven, dus trekt de Warande op tour. Een deel van de voorstellingen kan plaatsvinden in de Kuub, maar er worden ook festivals en voorstellingen op locatie georganiseerd. Zo is er ‘WinterWarm’ in de Hoge Rielen en ‘Groeten uit de Kolonies’ in Merksplas en Wortel.


2018

De nieuwe Schouwburg wordt feestelijk geopend op 15 en 16 september.

Vanaf januari 2018 zijn provincies niet langer bevoegd voor persoonsgebonden bevoegdheden, waaronder cultuur. Alle provincies moesten hun culturele activiteiten en instellingen afstoten. Maar omdat de Warande de verantwoordelijkheid en draagkracht van de stad Turnhout overstijgt - de reden voor overname door de provincie - werd er in 2019 door de Vlaamse regering beslist dat de Warande voorlopig bij de provincie kan blijven.

 

2019

De Warande start met een nieuw, jaarlijks festival in het begin van het seizoen: circusfestival Plein de Cirque.


2020

In maart 2020 breekt corona uit in de wereld. De Warande annuleert uiteindelijk al haar activiteiten vanaf 13 maart tot het einde van het seizoen. Voor het eerst in de geschiedenis verschijnt er in mei geen aankondiging van het nieuwe seizoen 2020-2021.


2021

Ook in 2021 blijft de coronapandemie het live aanbod in de Warande verstoren. Ter vervanging ontstaat 'de Warande online' met podcasts, livestream, Houtsessies, Wat u niet ziet ...

2022

Feest! De Warande bestaat 50 jaar. Dit wordt gevierd met een feestprogramma van 50 dagen voor het publiek en artiesten, verenigingen en organisaties, voor frequente bezoekers en toevallige passanten, voor vaste waarden en vers talent.

Het hoogtepunt is '50 uur van de Warande'. 100 artiesten uit de Kempen reageerden op een oproep om mee te doen aan een cultuurmarathon. Tijdens ‘50 uur de Warande’ kon je hen aan het werk zien op een groot kunstfeest voor jong en oud, een samenwerking van productiehuis SLAK en de Warande.