Jonge kunstenaars en trouwe fans

De WKD-leerlingen van het Heilig Graf in Turnhout kunnen we gerust trouwe fans noemen. Ze studeren Woordkunst en Drama en komen jaarlijks met hun klas naar vijf voorstellingen kijken. Vier enthousiastelingen uit het zesde jaar vertellen wat hen inspireert in de Warande.

Femke

Het podium van de Warande kent voor Femke geen geheimen meer. Haar allereerste acteerles in het derde middelbaar kreeg ze op de planken van de Schouwburg. “Dat grote podium is zo indrukwekkend, maar zo mooi. Daar mijn eerste dramales krijgen, was heel impressionant. Hoewel ik graag op het podium sta, zit ik ook graag in de zaal. Dit jaar zagen we al voorstellingen zoals ‘Werken en Dagen’ en ‘[meeuw]’. Die hebben een grote indruk op mij gemaakt!”

Cultuur en kunst vormen binnen het WKD-traject een belangrijke pijler waarmee alle jongeren meer in contact moeten komen, meent Femke. “Ik raad leeftijdsgenoten echt aan om meer naar de Warande te komen. Je kan hier op een laagdrempelige manier kennismaken met kunst en cultuur. Ik heb het gevoel dat kunst vaak wordt gezien als abstract of raar, terwijl het net enorm krachtig en inspirerend is.”

 

Aukje

In het zesde jaar moeten de leerlingen Woordkunst en Drama een geïntegreerde proef (GIP) maken. Voor Aukje is dat een voorstelling die ze volledig zelf creëert en op 27, 28 en 29 mei in de Kuub zal spelen. Ze haalt inspiratie uit de voorstellingen die ze zag in de Warande. “Wanneer ik een mooie choreografie of een interessante scenografie zie, noteer ik achteraf wat mij is bijgebleven. Nu heb ik een boekje vol best practices die ik kan gebruiken bij het creëren van mijn GIP.” 

In de Warande vindt Aukje rust. “Het cultuurhuis brengt alles en iedereen samen. Je kan er op je gemak een gesprek voeren, iets lekker eten of drinken, fantastische voorstellingen bijwonen of genieten van kunst. Dat vind ik net het mooie aan de Warande: het is een veilige plek met eindeloos veel mogelijkheden die mensen verbindt.”

Chenaya

Chenaya omschrijft de Warande als ‘een plek vol mogelijkheden’. Ze komt hier niet alleen voor de voorstellingen, maar ook om te studeren, haar vrienden te ontmoeten of te genieten van kunst. “Onbewust ben je in de Warande altijd omringd door verschillende vormen van kunst. Dat geeft mij een heel rustig gevoel, alsof ik even alles van me af kan zetten. Ik kan genieten van de kleine dingen die ik zie in de kunst rondom mij en vergeet alle zorgen waarmee ik zat.”

Haar inspiratie haalt Chenaya uit de bewegingen, kostuums en muziek die ze ziet in voorstellingen in de Warande. “Kostuums, kleuren en vormen vertellen ook een verhaal op het podium. Wanneer de spelers op de scène een mooie vorm creëren, noteer ik deze als inspiratie voor onze eigen groepsopdrachten. De muziek die ik tijdens voorstellingen hoor, zorgt ervoor dat het kriebelt om voor mijn eigen opdrachten zelf muziek te creëren.”

 

Anna

“Mijn lievelingsruimte in de Warande? De coulissen van de Kuub natuurlijk!” Zonder enige context zou dit een vreemd antwoord zijn. Anna haalt deze ruimte aan omdat ze er hele fijne herinneringen aan heeft. “De vijfdejaars moeten de laatstejaars tijdens hun GIP helpen. Vorig jaar zat ik in de coulissen van de Kuub om te assisteren met de snelle wissels van het decor en om de timing in het oog te houden. Ik had nog nooit op die manier naar de coulissen gekeken, maar toen snapte ik pas dat je eindeloos veel mogelijkheden hebt bij het maken van een voorstelling.”

Volgens Anna is een cultureel uitstapje naar de Warande heel leerrijk. Door het uitgebreide aanbod is er voor iedereen wel een voorstelling waarin je jezelf kunt herkennen. “Mensen kiezen snel voor de commerciële voorstellingen met grote namen, omdat ze die herkennen. Ik wil jongeren aanmoedigen om eens te kiezen voor een stuk dat voor hen volledig nieuw is. Zo’n voorstellingen geven je vaak een ander perspectief op de maatschappij en op hoe de wereld in elkaar zit.”

 

foto: Tina Herbots
tekst: Anneleen Keysers