Brassband Kempenzonen brengt drie Kempendochters mee

Vier jaar geleden speelden ze Pukkelpop plat als begeleidingsband van Willy Sommers, Daan en Mauro. Zaterdag 24 september viert Koninklijke fanfare de Kempenzonen Tielen onze vijftigste verjaardag op het Warandepodium, met gastoptredens van drie Kempendochters.

Sinds dat befaamde optreden op Pukkelpop kent elke Vlaamse muziekliefhebber de Kempenzonen. Nochtans gaat de geschiedenis van de fanfare bijna honderdvijftig jaar terug. “Tot begin jaren tachtig waren we een traditionele fanfare zoals zovele andere”, vertelt kornettist Jan Reynders, al vijfentwintig jaar lid van de Kempenzonen. “Onder leiding van de jonge dirigent Eddy Avonds hebben we toen meer ingezet op jeugd en een brassband opgericht. Daarop zijn we blijven inzetten, de vereniging en onze entourage zijn mee gegroeid.”

Wat is het verschil tussen een fanfare en een brassband?

“Kort gezegd is een brassband een fanfare zonder saxofoons, dus uitsluitend koperen blaasinstrumenten en slagwerk. De bakermat van de brassbands is Engeland, waar ze bij de bedrijfscultuur hoorden. Traditioneel telt een brassband 32 leden, wij zitten nu aan een veertigtal. Daarnaast hebben we nog ons drumteam dat een dertigtal mensen sterk is en twaalf leden in onze jeugdbrassband.”

Zijn kinderen ook welkom bij de Kempenzonen?

“Natuurlijk, maar we raden ze aan om eerst muziekschool te volgen en dan pas aan te sluiten. We benaderen ze wel al in de kleuterschool door bijvoorbeeld muzikale knutselnamiddagen te doen. Kinderen uit het eerste en tweede leerjaar maken tijdens het schooljaar kennis met muziek dankzij ons programma Apennootjes.”

Hoe hebben jullie de coronaperiode verteerd?

“Begin april hebben we ons eerste post- corona thuisconcert gespeeld, in het recent vernieuwde ontmoetingscentrum van Lichtaart. We worden sinds 2015 gedirigeerd door Kevin Van Giel, die ons aanvuurt en op een hoog peil laat musiceren. De muziek rolde er dan ook uit alsof ze nooit weg geweest was. We proberen iedere toeschouwer een onvergetelijke avond te bezorgen met uiteenlopende muziekstijlen, van klassiek tot modern, van licht tot zwaar, een trip doorheen de brassbandmuziek dus.”

Tielen staat bekend als het muziekdorp, in hoeverre is dat aan jullie te danken?

“Toen onze brassband in 1990 nationaal kampioen werd, kreeg onze secretaris Marc Soentjens het idee om Tielen uit te roepen tot muziekdorp. Meer dan 10% van de bevolking was op dat moment muzikaal actief in een vereniging of in het muziekonderwijs. In de jaren negentig waren er jaarlijks evenementen waaraan verschillende ensembles uit het dorp deelnamen. Een paar jaar geleden keerde Tielen Muziekdorp terug. In 2017 verzorgden we onder meer huiskamerconcerten en kon je muzikaal gaan tafelen.”

Het publiek kent jullie het best dankzij jullie samenwerkingen met gastartiesten, hoe zijn die ontstaan?

“Die zijn begonnen met onze spiegeltentconcerten, waarvan het eerste ook in 2017 plaatsvond. Via de Tielense trompettist Jo Hermans konden we zanger en gitarist Mauro Pawlowski strikken. Dat viel in de smaak en zo stonden we een jaar later op Pukkelpop met Mauro, Daan, Sennek, Willy Sommers en acteur Rik Verheye. Vanaf het eerste nummer zat de sfeer goed en de tent vol. Het werd een indrukwekkend feest dat je maar zelden in je leven meemaakt. We hebben ook al in de Warande gespeeld met Jo en Daan.”

Wat vinden jullie zelf leuk aan samenwerken met bekende namen?

“Het geeft je de kans om af en toe uit je hokje te breken en een ander publiek aan te spreken. Hier winnen we echt zieltjes mee. Ook als muzikant is het plezant. Voor het jaarconcert is het soms wroeten, populaire muziek is veel toegankelijker.”

Waren er gastartiesten die speciaal opvielen?

“Ze zijn allemaal aangenaam om mee samen te werken. Maar in 2015 hebben we twee keer een dansavond gehouden in Disco Cobra in Lichtaart, tegenover Bobbejaanland. Ive Rénaarts en Laura Tesoro zongen toptienmuziek van vroeger en toen. Laura was toen al tweede geëindigd in The Voice van Vlaanderen maar had nog niet deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Toch viel toen al haar maturiteit op.”

Wie nemen jullie mee om onze vijftigste verjaardag te vieren?

“We wilden onze Kempense roots in de spotlights zetten en hebben daarom drie gastzangeressen met een Kempense link uitgenodigd. Hannelore Candries is de dochter van Connie Neefs en brengt een eerbetoon aan haar beroemde nonkel Louis Neefs. Barbara Dex stond al verschillende keren op het podium van de Warande (zaterdag 22 april keert ze terug om haar nieuwe plaat met Nederlandstalige klassiekers, gebracht met een twintigkoppig orkest, voor te stellen, red.). En Natalia konden we overtuigen via de pianist, gitarist en bassist die met ons mee spelen en waarmee zij vroeger een bandje vormde. Daarnaast brengen we ook exclusieve brassbandwerken.”

 

tekst: Wouter Adriaensen