expo ZANDGROND: in Expozaal Warande
Tijs Vervecken

Hedendaagse kunst vanuit Jakob Smits

Avondopening: expo ZANDGROND
  • wo 8 nov 23
    19.00 - 23.00
    de Warande, Turnhout
    Expozaal
    Geweest

Op woensdag 8 november kan je de expo 'ZANDGROND' in de avond ontdekken!

Over de expo

Kempen is een vervorming van het woord Campina, het Latijn voor open vlakte. De Kempen stond lang bekend als een dor en armtierig niemandsland. Haar typische zandgrond was onvruchtbaar en liet zich maar moeizaam bewerken. De Kempen bestond toen vooral uit gigantische heidevlakten en zand. Pas in het begin van de 19de eeuw werd de Kempen gekoloniseerd en begon de ontginning van de woeste gronden. 

De zandbodem bepaalde in grote mate de ontwikkeling en de eigenheid van de streek. Door de beperkte opbrengst van de arme grond hadden de boeren veel plaats nodig en lagen de boerderijen en kleine gehuchten ver van elkaar. 

In de 19de eeuw sprak dit ongerepte land tot de verbeelding van schrijvers en kunstenaars. Schrijvers zoals Hendrik Conscience creëerden een geromantiseerd beeld van de oude Kempen en haar bewoners: idyllisch, vroom, trouw, werkzaam, honkvast, met de gevaren van ijdelheid, ongodsdienstigheid, de zwakheden van bijgeloof en gierigheid, en met een moeilijk te bedwingen lust tot vechten, smokkelen en stropen, maar gastvrij in een barre, taaie streek van heiden, schrale vlakten, bossen en vennen, waar toch ook dankzij noeste arbeid vruchtbare velden en weiden verspreid lagen in verdoken dorpjes en dromende gehuchten. 

Ook Jakob Smits werd aangetrokken door het ongerepte Kempenland. De Nederlander was zo onder de indruk van dit bijzondere landschap dat hij zich in 1888 definitief in het Molse gehucht Achterbos vestigde. Smits leefde in armoede terwijl hij onvermoeibaar werkte aan wat hij later zou noemen ‘mijn eenvoudig werk, symbolisch, poëtisch en echt’. Hij begon een gestileerde versie van het  Kempense landschap en boerenleven te schilderen, en groeide daarmee uit tot één van de belangrijkste Belgische kunstenaars van zijn tijd.

Hij kreeg een grote rondreizende triotentoonstelling samen met Vincent Van Gogh en Rik Wouters. Museum Boijmans in Rotterdam wijdde een retrospectieve aan zijn werk. Ook in de VS waren ze een tijd in de ban van Smits, getuigen verschillende grote tentoonstellingen. Dat mag niet verwonderen want zijn thema’s zoals landschap, religie en mystiek, moeder en kind, identiteit en heimat zijn erg universeel en nog steeds relevant. 

'ZANDGROND' gaat na hoe die thema’s tot op vandaag doorwerken in de beeldende kunsten. In de Kempen, maar ook ver daarbuiten. 

 

met werk van 

Jakob Smits &

Fred Bervoets
Helena Ceuppens
Jan Decleir 
Sam Dillemans 
Ilse D’Hollander
Sven ’t Jolle 
Yannick Ganseman 
Ritsart Gobyn 
Antoine Goossens 
Ilya & Emilia Kabakov 
Gideon Kiefer 
Tom Liekens 
Raymond Minnen
Fernand Naeyaert 
Ria Pacquée 
Ellen Schroven
Koen Sels 
Enzo Smits 
Fabrice Souvereyns 
Batia Suter
Veerle Stevens
Luc Tuymans 
Tijdelijk Informatie Centrum – afdeling Mol 
Greet Van Autgaerden 
Jakob Van den Broucke 
Bart Van der Moeren 
Bart Van Dijck 
Loïc Van Zeebroek 
Nils Verkaeren 
Tinus Vermeersch 
Shirley Villavicencio Pizango 
Leen Voet 
Yasmine Willems

credits

De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Warande, Jakob Smitsmuseum en stichting Ronald Luyten/ Jakob Smits, Mol

logo Jacob Smits Museum     logo RL Stichting