Lezing:  De verhouding  tussen ethiek  en recht in een  democratie - DINAMO/ prof. Jan Jans

DINAMO / prof. Jan Jans

Lezing: De verhouding tussen ethiek en recht in een democratie
FESTIVAL VAN DE DEMOCRATIE
  • ma 7 okt 24
    19.30 - 21.30
    vrije zit
    de Warande, Turnhout
    zone Schouwburg - Tuinzaal

Ontdek de betekenis van ethische waarden en gelijkheid in onze moderne samenleving.

In moderne liberale democratieën is “gelijkheid voor de wet” een belangrijk principe. Dit betekent dat iedereen voor de wet gelijk is, zonder onderscheid te maken op basis van bijvoorbeeld afkomst of sociale klasse. Maar sommige vormen van polariserend populisme zetten dit principe onder druk.

Dit populisme neemt een speciale vorm aan door te beweren dat het ethische waarden en overtuigingen verdedigt, zoals die met betrekking tot traditionele genderrelaties, en daardoor zichzelf buiten het gelijkheidsprincipe plaatst.

Tijdens deze lezing door emeritus moraaltheoloog en ethiekdocent Jan Jans wordt ingegaan op de betekenis hiervan in een pluralistische en multiculturele samenleving. Na afloop is er ruimte voor dialoog.

Festival van de Democratie

In aanloop naar de gemeentelijke en provinciale verkiezingen nodigen de Warande en haar partners je uit voor een week in het thema van democratie. Aan de hand van theater, lezingen en workshops, houden we meer dan 2500 jaren democratie tegen het licht en kijken we samen naar de mogelijkheden voor de toekomst. Daag jezelf uit en kom mee denken, luisteren en beleven. Meer info en volledig programma.

 

taalniveau