Jona Harnischmacher

Try-out residentie afgestudeerde studenten Fontys Circus and Performance Arts: winnaars Keep an Eye Awards

Riccardo Marracini + Alice Davies + Anika Baines
PLEIN DE CIRQUE

In de aanloop van circusfestival Plein de Cirque op zaterdag 14 en zondag 15 september, organiseert de Warande 3 try-outs samen met jonge circusartiesten.

In mei 2024 selecteerde een jury van deskundigen drie beloftevolle projecten van alumni aan de Fontys Circus opleiding te Tilburg om deel te nemen aan de Keep an Eye Awards.

In dit project krijgen jonge performers de middelen om verder te werken aan hun creaties, en hiermee het professionele werkveld te betreden. Daarbij hoort ook een periode te resideren in cultuurhuis de Warande en het eindproduct van deze inspanningen te laten zien in oktober bij Festival Circolo in Tilburg.

Nu, op donderdag 12 september, tonen de performers hun rijpend werk al graag tijdens een intieme try-out in het kader van circusfestival Plein de Cirque in Turnhout. Zo is er ruimte voor discussie, uitwisseling en groei.


Riccardo Marracini - Nusquam

Riccardo Marracini specialiseerde zich tijdens zijn studies in de Chinese paal (Chinese pole), waardoor hij deze techniek uitmuntend beheerst. Ook ontwikkelde hij een passie voor ontwerpen van secnografie.

In zijn voorstelling ‘Nusquam’ vervormt hij onze perceptie van de werkelijkheid en creëert een ruimte waar de wetten van de natuurkunde worden uitgedaagd en veranderd. Door zijn gebruik van de Chinese paal en zijn ontwerp van de scène verandert onze perceptie van zwaartekracht, tijd en ruimte. Het resultaat is een surrealistische voorstelling, die zich afspeelt in een nieuwe, ‘onbestaande’ ruimte. 


Alice Davies - Sustained

In een intieme ruimte hangt een vrouw in de lucht: Je treedt binnen in haar innerlijke wereld en voelt hoe haar uithoudingsvermogen rust, bezinning en groei teweegbrengt.

"Terwijl het leven en alles daarin voortdurend verandert en verdergaat, zijn er dingen die alleen maar achterwaarts begrepen kunnen worden. Zien kost tijd."

Een unieke voorstelling die moeilijk in woorden te vangen is maar waar je nadien nog lang over wil napraten.


Anika Baines - One Girl, One Dragon: A world of Adventure

door Anika Baines aka Chardonnay Sommers

Wat is het leven zonder een beetje sprankels? Hoeveel weet jij over draken? Hé, waar is haar bh?

Sluit je aan bij Chardonnay Sommers voor een grappige spoedcursus ‘Hoe train je een draak?’ Volg haar burlesque circus- en drakenavontuur en geeft je over aan een kinderlijke verbeelding.

“In deze show wil ik de deur openen voor de burlesque als hulpmiddel en inspiratiebron. In de maatschappij kijkt men vaak neer op mensen die trots zijn op hun lichaam, zich sexy voelen en daarmee willen pronken." 

Bij burlesque is elk stukje huid dat je ziet een voorrecht. De artiest heeft alle macht in handen en het publiek gaat mee. Eén meisje, één draak: dit avontuur gaat over het omarmen van wie je werkelijk bent, het niet laten doven van je sprankelende zelf door je onzekerheden. Het feit dat je volwassen bent, betekent niet dat je volwassen moet worden.

Voor de zesde keer ontdek je op Plein de Cirque het spannendste en strafste circus uit binnen- en buitenland. Het grootste circusfestival van de Kempen (en ver daarbuiten) tovert de Warande en omgeving om tot een magische circusplek voor jong en oud. 

credits

foto: Jona Harnischmacher