expo: Sebastiaan Van Doninck - Wandeltekeningen
Sebastiaan Van Doninck

GANGMAKER

Sebastiaan Van Doninck - Wandeltekeningen

Met de tentoonstelling Wandeltekeningen presenteert Sebastiaan Van Doninck (°1979) een ruime selectie landschapstekeningen, gemaakt tijdens verschillende reizen van 2008 tot nu.

De oorspronkelijke tekeningen ontstonden en plein air en werden met zwarte inkt vastgelegd in Moleskine-schriften. Duinen, bossen, rotsen en stranden worden op steeds wisselende manieren, maar met een herkenbaar handschrift getekend. Sebastiaan slaagt erin diepte en kleur te creëren met enkel een zwarte penseelstift.

In zijn atelier in Zoersel herwerkte hij de tekeningen op groot formaat. Daarnaast creëert Van Doninck speciaal voor de monumentale muur in de Witte Gang een nieuw werk, dat bestaat uit 42 zwarte, handgeschapen kleitabletten, waarin hij een van de wandeltekeningen herneemt door deze in de tabletten te krassen.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Wandeltekeningen / Walking Drawings, uitgegeven door Posture Editions.Barbara De Coninck schrijft een tekst bij de tekeningen en plaatst deze in de kunstgeschiedenis.

De publicatie is te koop via https://posture-editions.com of aan de expobalie van de Warande.

 

Over Sebastiaan Van Doninck

De afgelopen 20 jaar heeft Sebastiaan als tekenaar, schilder en illustrator de visuele en narratieve grenzen verkend binnen het gebied van redactionele- en prentenboekillustratie. Altijd op zoek naar een persoonlijk en fictief universum binnen een toegepaste context, vaak in combinatie met literatuur en poëzie.

Hij ontving verschillende gerenommeerde prijzen, zoals de Boon Jeugdliteratuur Publieksprijs in 2024 voor Kijk dan toch! van Elvis Peeters, en in 2023 voor Morris van Bart Moeyaert, waarmee ze ook de shortlist van de Premio Andersen Award behaalden. In 2021 werd hij samen met jeugdschrijver Tjibbe Veldkamp genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs (Nederland) met het boek De fantastische vliegwedstrijd.

Sinds 2008 doceert Sebastiaan illustratie en tekenen aan Sint-Lucas Antwerpen (Karel de Grote Hogeschool).

praktisch

gratis
Toegang tot de tentoonstelling is gratis.