Expo: Karien Maes

Caterpillars Never Fly

Expo: Karien Maes

In Caterpillars Never Fly brengt Karien Maes (Turnhout °, woont en werkt in Antwerpen) een nieuwe serie schilderijen waarin ze de spanning tussen vrijheid en beperking onderzoekt. Haar expressieve acrylwerken tonen figuren die worstelen met hun vorm en ruimte, gevangen in een wereld die vrijheid belooft, maar hen telkens tegenhoudt.

De titel verwijst naar een rups die nooit een vlinder wordt, een symbool voor het verlangen naar transformatie dat onbereikbaar blijft. Vanuit een innerlijke noodzaak schildert Maes werken die reflecteren op identiteit, gender en maatschappelijke verwachtingen. Haar figuren, kwetsbaar en vaak androgeen, lijken op het punt te staan te veranderen, maar blijven vastzitten in hun zoektocht.

Maes creëert verstilde, bijna dystopische scènes waarin vleugels afknappen en lichamen in dwangbuizen gevangen zitten. Deze nieuwe serie toont een wereld waar vrijheid altijd een belofte blijft, iets om naar te streven, maar nooit volledig te bereiken. Haar werk is donker en poëtisch, maar biedt ook ruimte voor humor, zelfreflectie en troost. De schoonheid ligt niet in de voltooide vlucht, maar in het verlangen om te vliegen.

praktisch

gratis
Toegang tot de tentoonstelling is gratis.