“Circus is een evenwichtsoefening tussen spektakel en zorg voor elkaar”

Het is ondertussen vaste prik: we trappen ons cultuurseizoen op gang met het circusfestival Plein de Cirque. Dit jaar is Piet Van Dycke de centrale gast. Met ‘GLORIOUS BODIES’ en ‘Beyond the Edge’ presenteert hij twee voorstellingen. “Circus is voor alle leeftijden, in het publiek én op het podium.”

De Warande is allerminst onbekend terrein voor Piet Van Dycke. “Ik heb er al vaak opgetreden en ook geresideerd in de Houten Zaal. Het is een leuk cultuurhuis, dat niet alleen programmeert en presenteert, maar ook actief inzet op residenties, ondersteuning en het ontwikkelen van talent.” Tijdens Plein de Cirque gaat de centrale gast zich ongetwijfeld als een vis in het water voelen, daar het circus hem al bijna zijn hele leven fascineert. 

“Circus is al vroeg op mijn pad gekomen. Ik was een van de eerste leerlingen van Circus Atelier Salto in Tienen. De eerste twee keer vond ik het niet leuk, maar ik ben blij dat mijn ouders me verplicht hebben om nog een derde keer te proberen. Toen was ik betoverd. Voor mij is circus sport zonder competitie. Je stelt je eigen uitdagingen en gaat daarvoor, zonder te strijden tegen anderen. Het is als een evenwichtsoefening tussen spektakel en zorg. Er is altijd risico aan verbonden, en dat kan je alleen nemen door zorg te dragen voor elkaar.”

Als artistiek leider van je gezelschap Circumstances combineer je circus met dans. Hoe verhouden die twee zich tot elkaar voor jou?

“Circus heb ik als hobby gedaan van mijn 6 tot mijn 18 jaar. Tijdens mijn latere opleiding focuste ik meer op
dans. In 2018 ben ik afgestudeerd als choreograaf aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Tijdens die opleiding merkte ik dat ik door mijn circusachtergrond meer het risico opzoek, terwijl andere dansers het lastiger vonden om zichzelf uit te dagen.

Vandaag maak ik als choreograaf voorstellingen met circusartiesten. Voor mij komen circus en dans op een natuurlijke manier samen. Ik vertrek niet vanuit de gekende circusdisciplines, zoals jongleren of trapeze, maar vertaal thema’s in een scenografie, meestal bewegende installaties. Zo ontstaan er nieuwe ruimtes, waar circusartiesten met hun lichamelijke ervaring hun weg in vinden.”

Plein de Cirque is niet nieuw voor jou.

“Ik heb er al twee keer gespeeld. ‘ON POINT’ hebben we twee edities geleden zes keer gebracht op de speelplaats, dat was een intens weekend. De tweede keer hadden we pech met het weer, waardoor ‘EXIT’ moest verhuizen van Park Begijneveldekens naar de sporthal. Plein de Cirque heeft een warme organisatie en is een gratis festival. Daardoor is het toegankelijk voor iedereen en laten bezoekers zich ook makkelijker verrassen, zonder de verwachtingen die je hebt wanneer je een ticket koopt.”

Je bent centrale gast, wat houdt dat in?

“Ik heb het voorbije jaar met andere ogen naar voorstellingen gekeken en er enkele getipt aan programmator Tom. En er spelen twee eigen producties met Circumstances, een met jongeren van 13 tot 23 jaar en de andere met ouderen van 57 tot 68 jaar. Circus is voor alle leeftijden, niet alleen in het publiek, maar ook op het podium. 

‘Glorious Bodies’ wordt gespeeld door acrobaten uit het klassieker veld. Sommige van hen hadden al dertig jaar of langer niet meer op het podium gestaan. Voor hen was het een herontdekking van hun liefde voor het spelen. Deze voorstelling heeft als thema de kracht van het lichaam en is geïnspireerd door mijn angst voor het ouder worden. Het heeft me een ander perspectief gegeven op ouderdom.

‘Beyond the Edge’ wordt gebracht door acht jongeren met verschillende achtergronden, van parcours over voetbal tot paaldansen. Een heel diverse groep, die nu echt aaneenhangt. Ik weet uit eigen ervaring en zie dat jongeren vaak hard zijn voor elkaar. Als een soort tegenbeweging heb ik een voorstelling gemaakt met heel veel zorgzaamheid. De zelfredzaamheid en eerlijkheid van jongeren op een scène is prachtig om te zien. Als metafoor voor de spanning van het zoeken naar dat evenwicht hebben we een installatie met ladders gebouwd.”

Heb je naast je eigen voorstellingen nog tips voor de festivalgangers?

“Ik heb zelf al een paar keer ‘Mirage, Un Jour de Fête’ van Compagnie Dyptik uit Frankrijk gezien. Dat is één groot feest, een echte viering van het leven. Het is onmogelijk om er stil bij te zitten, je wordt zo jaloers op de acteurs dat je mee wilt doen. Gelukkig krijg je die kans ook, je wordt er helemaal in meegetrokken. En ik ben ook erg benieuwd naar de try-out van ‘Hugs & Handshakes door THERE THERE Company.”

Wat na Plein de Cirque?

“We gaan verder toeren met onze voorstellingen en beginnen binnenkort met de creatie van onze nieuwe productie. Misschien staan we daarmee volgend jaar terug op het festival. Zelf spelen gaat me de komende twee seizoenen alvast niet lukken. De voorbije jaren heb ik heel intensief opgetreden, met zo’n 180 voorstellingen per seizoen. De laatste jaren focus ik me liever op de maakprocessen. Een thematiek naar een voorstelling vertalen en een team zien groeien, dat doe ik graag.”

 

tekst: Wouter Adriaensen
foto Piet Van Dycke: Tina Lewis Herbots

 

Plein de Cirque

zaterdag 14 en zondag 15 september
in en rond de Warande
programma: pleindecirque.be

Voorstellingen van Piet Van Dycke